Кількість
|
Вартість
|
||
|
Лю Бао - це чорний чай, вважається одним з найдавніших чаїв у світі і прародителем Шу Пуеру. Він відноситься до сильноферментованих витриманих чаїв, проте він має більш м'який смак і на відміну від Шу, який виготовляєтся у промислових масштабах, Лю Бао більш рідкісний вид чаю, тому й ціна його вища. Його назва пішла від району в окрузі Гуансі на півдні Китаю, де і почали виготовляти Лю Бао, також назву можно перекласти як чай Шесті Фортець, що швидше за все, відноситься до стародавніх укріплень у цьому районі. Його виробництво зосереджено в горах Гуйдун на висоті 1000-1500 м над рівнем моря, ця місцевість має унікальні жовто-червоні ґрунти, багаті на фосфор та залізо, які дають свою особливість чайній сировині. Лю Бао відіграв важливу роль у створенні першого рецепта штучно зістареного Шу пуера, тому процес виробництва і смак є схожими. Технологія виробництва Лю Бао залишається незмінною протягом 1,5 тисяч років. Виготовлення чаю відбувається за традиційним рецептом, з використанням ручної праці, а не промислового обладнання. Що характерно Лю Бао також витримують, як і Шу Пуер, але найчастіше не в пресованому вигляді, а в бамбукових кошиках. Якісний Лю Бао обов'язково проходить процес дозрівання щонайменше протягом одного року. Молодий Лю Бао - це варіант Лю Бао, який не пройшов тривалий період старіння і має молодий вік. Цей вид Лю Бао відрізняється від традиційних старінних версій, оскільки не мав достатньо часу для розвитку та змін своїх смакових властивостей під впливом старіння. Молодий Лю Бао має свіжий і більш живий смак порівняно зі старішими версіями. Він може мати яскраві нотки трави, квітів, фруктів і легку гіркуватість, аромат часто свіжий та легкий. Смак молодого Лю Бао може змінюватися з часом, так як чай розвивається та старіє. Під час виробництва чайне листя природно ферментується, у процесі чого може утворюватись так звана Золота Квітка, грибок Eurotium cristatum, який відноситься до ряду пробіотиків, тобто корисних бактерій. Золоті квіти не тільки не шкодять чаю, а навпаки, насичують його корисними елементами, він багатий на 18 видів амінокислот і більше 450 видів елементів, які корисні для організму людини, а смак і аромат набувають свіжих ноток.
Цей чай має подібні властивості до пуеру та червоного чаю. Він має виразні зігрівальні властивості, може підбадьорити, незважаючи на невеликий вміст кофеїну. Він багатий на катехіни, амінокислоти та ефірні олії, є джерелом великої кількості фтору та селену, що сприяє зміцненню кісток та підвищенню імунітету, стимулюючи вироблення антитіл, є корисним у профілактиці серцево-судинних захворювань та допомагає регулювати обмін речовин. Він також містить більше ліполітичних ферментів, ніж інші чаї, і має сильний розкладальний ефект на жир, сприяючи зменшенню жирових відкладень, холестерину та тригліцеридів. Крім того, він корисний для підтримки здорового травлення та обміну речовин, а також очищує організм від шкідливих речовин. Лю Бао покращує розумову активність, має тонізуючий ефект, водночас розслаблюючи, наповнює енергією, м'яко бадьорить, не викликає нервозності і створює тихий медитативний стан.